tisdag 30 januari 2024

De blir kommunens första ambassadörer

Uppdaterad 31 januari /
I höstas avskaffade Uddevalla kommunfullmäktige sammanlagt  åtta kommunala priser och införde istället utmärkelsen "Officiell ambassadör för Uddevalla kommun". Nu är det klart vilka som blir de allra första ambassadörerna: cirkusartisten Johanna Abrahamsson och komikerna med mera bröderna Daniel och Emil Norberg.

Emil Norberg, Daniel Norberg och Johanna Abrahamsson
Bild (fotomontage) från Uddevalla kommun

Utmärkelsen officiell ambassadör för Uddevalla syftar till att främja gemenskapen bland invånarna, stärka stoltheten över platsen och sprida en positiv bild av Uddevalla. Under tisdagseftermiddagen presenterades de officiella ambassadörerna vid en ceremoni på Kungsgatan.

"Hoppas kunna bidra"
- Jag hoppas kunna bidra med att sprida en positiv bild av Uddevalla på mitt sätt med min personlighet och min konstart, säger Johanna Abrahamsson i en intervju på kommunens webbplats.

- Det är viktigt att försöka hitta samhörighet i det som är positivt om Uddevalla, och inte det som kanske är mindre bra, säger bröderna Norberg:

- Vi får hjälpas åt att prata gott om vår stad. Här finns platser som är helt unika och otroligt vackra, till exempel Gustafsberg och Strandpromenaden.

Nomineringar och jury
Allmänheten hade i november möjlighet att skicka in nomineringar. Efter nomineringsperioden tog juryn vid och gick igenom underlaget. Juryn som består av kommunfullmäktiges presidium samt kommunstyrelsens presidium beslutar om vilka som ska bli officiella ambassadörer för Uddevalla. Kommunstyrelsens ordförande är juryns ordförande.

Kommunen fick in runt 200 nomineringar, uppger kommunstyrelsens ordförande Martin Pettersson för Bohusläningen.

Juryns motivering Johanna Abrahamsson, officiell ambassadör för Uddevalla 2024:
”Johanna är en högtflygande och prisad cirkusartist som med brinnande entusiasm för cirkuskonsten vidare till kommande generationer. Hon var drivande i möjliggörandet av Cirkuskvarnen, som är en helt unik anläggning där barn och ungdomar kan utveckla och förverkliga sina (cirkus)drömmar.

Uddevallas egen cirkusprinsessa får den här utmärkelsen för att hon är en fantastisk ambassadör för Uddevalla och en inspiration för många.”

Juryns motivering Daniel Norberg och Emil Norberg, officiella ambassadörer för Uddevalla 2024:
”Med hundratusentals följare och miljontals visningar på Youtube har bröderna Norberg på ett underhållande sätt levererat humoristiska musikvideos och parodier. På senare år har Daniel och Emil gått mer och mer från att vara Youtube-stjärnor till tv-stjärnor.

Vi är glada och stolta över att få möjlighet att hedra två så sprudlande och sympatiska ambassadörer för Uddevalla kommun som med ett fenomenalt artisteri och otrolig humor inte bara fångat Uddevallas utan hela Sveriges hjärta.”

 

Åtta priser plockades bort 

""

De åtta priser som nu ersatts av ambassadörskapet var folkhälsopriset, demokratipriset, kulturpriset, kulturstipendium, ungdomsledarpris, jämställdhetspriset, byggnadspriset och naturpris.

Bakgrunden till beslutet var ett uppdrag som kommunstyrelsen 2021 gav till kommunledningskontoret att se över kommunens priser och deras inriktning för att se om man skulle kunna samla priserna till färre priser med en mer allmän inriktning.

"Inrättande och upprätthållande av nya priser är förknippat med administration och kostnader, samt innebär en risk för att värdet av respektive pris urholkas, liksom intresset för att nominera pristagare", skrev kommunledningskontoret i sitt beslutsförslag till kommunstyrelsen.

Kultur- och fritidsnämnden kritisk
Förslaget som togs fram remitterades till de fem berörda politiska nämnderna, och kultur- och fritidsnämnden motsatte sig då förslaget bland annat med hänvisning till svårigheter att jämföra prestationer inom olika områden.

Omröstning i fullmäktige
När det slutliga förslaget antogs av fullmäktige i september var det med röstsiffrorna 35-26.
---
Uddevalla kommun: De är Uddevallas officiella ambassadörer