onsdag 8 november 2023

Entreprenör prisas för trådlös tillväxt

Entreprenören Niclas Norlén från Uddevalla prisades på tisdagskvällen vid regionfinalen i Göteborg av tävlingen "EY Entrepreneur of the Year". Han fick där ta emot utmärkelsen "Best international Growth" och nu väntar nationell final.

Niclas Norlén med diplom och blommor
Niclas Norlén
Bild: EY Entrepreneur of the Year

Uddevallabon Niclas Norlén grundade 2008 företaget LumenRadio, ett teknikföretag specialiserat på trådlös kommunikation och IoT (Internet of Things). LumenRadio AB har bland annat erhållit de-facto standard för sin teknologi inom trådlös ljusstyrning, vilket har transformerat hela filmindustrin i Hollywood, skriver företaget i ett pressmeddelande.

- Jag är otroligt glad och samtidigt ödmjuk gentemot alla fantastiska entreprenörer som har blivit nominerade. Ett stort tack till alla kollegor, kunder och partners som har stöttat mig och LumenRadio under åren, säger Niclas Norlén.

Vill ersätta alla kablar
Visonen från start har varit att ersätta alla kablar med trådlösa alternativ. Starten blev med kända musikfestivalen Coachella och annan nöjesindustri, och idag omfattar verksamheten bland annat fastighetsautomation, industri, energi och smarta städer.

LumenRadio innehar 19 patent, omsätter 200 miljoner kronor och sysselsätter omkring 70 anställda. Huvudkontoret är fortfarande i Göteborg, med regionala kontor i USA, Tyskland och Norge.

Niclas Norlén firar med Alexander Hellström, CEO på LumenRadio.
Bild: LumenRadio

"Marknaden gigantisk"
"I dag efterfrågar allt fler branscher uppkopplade produkter, men majoriteten av produkterna som tillverkas styrs fortfarande med kablar. Hållbarhetsmål ställer dessutom krav på energisnål teknik, vilket innebär att äldre teknik för belysning i fastigheter och industrier behöver bytas ut. Marknaden för LumenRadios produkter är därmed gigantisk och Niclas vision om en kabellös framtid ligger inom räckhåll", skriver tävlingsarrangören EY i presentationen av Niclas Norlén.

Juryns motivering:
"Ibland är det enkla det rätta men också det svåra. Entreprenören har löst ett globalt problem och hållit fast vid det som han hela tiden trodde på. Trots motgångar, men med en ihärdighet, har han skapat ett lönsamt företag med stor global tillväxt. Det skapar hopp för den framtida gröna omställningen. Priset går till en tekniknörd som inte trasslar in sig och som förstår att även försäljning är viktigt i en högteknologisk värld. Ett ´ljushuvud´ helt enkelt."
Nationell final i februari
EY Entrepreneur Of the Year anses som en av världens största och mest prestigefyllda utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen arrangeras i cirka 60 länder och den svenska upplagan genomförs för 28:e gången. Niclas Norlén och övriga vinnare i de olika kategorierna i regionfinalerna får delta i den nationella finalen i Stockholm i februari.

Vinnaren i kategorin "Västsveriges bästa entreprenör" blev Chalmersingenjören Andreas Flodström som grundat Beetroot AB, ett ekosystem av it-konsulter.
---

EY: Finalister region Väst, 2023

7 februari 2024:

Film från Uddevalla kommun inför Näringslivsdagen 2024: