onsdag 8 november 2023

Blodomloppet kommer till Munkedal

Blodomloppet, Sveriges största motionsloppsserie som kombinerar fysisk aktivitet och blodgivning, kommer till Munkedal. Loppet går av stapeln 24 augusti i och runt Örekilsparken och arrangeras av kommunen tillsammans med lokala föreningar.

Stor klunga av löpare i parkmiljö
Bild: Blodomloppet

Evenemanget blir en del i firandet av kommunens 50 år i sin nuvarande geografiska tappning.

Porträttbild
Peter Karlsson
Bild: Blodomloppet
- Det känns jättebra att vi får vara med och arrangera Blodomloppet. Vi vet att det finns utmaningar i samhället kring folkhälsa, och kommunen har en viktig roll i det hälsofrämjande arbetet, säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef Peter Karlsson i ett pressmeddelande:

- Vi vill att Munkedal ska vara en aktiv kommun och hoppas att arrangemanget ska få människor att röra på sig mer – och att vi samtidigt ökar antalet blodgivare.

Skolor bjuds in
Utöver själva Blodomloppet arrangeras både Specialomloppet för personer med funktionsnedsättning och Lilla Blodomloppet för de minsta. På dagen kommer kommunens skolor att bjudas in för friluftsaktiviteter på området.

GeBlod från Västra Götalandsregionen finns på plats för att informera om vikten av att ge blod och för att rekrytera fler blodgivare.

Grupp av löpare fikar efter loppet i gräset
Bild: Blodomloppet

Fem eller tio kilometer
Blodomloppet arrangeras nästa år på 21 orter runt om i landet och på distans. Syftet är detsamma: att uppmärksamma blodgivningen och främja en hälsosam livsstil. Deltagarna promenerar, joggar eller springer fem eller tio kilometer tillsammans med vänner och arbetskamrater.

- Blodomloppets starka budskap att uppmärksamma behovet av blodgivare behöver spridas ytterligare runt om i landet. Vi gläds åt att Munkedal stöttar konceptet där vi arbetar med blodgivning, hälsa och välmående för arbetskamrater och skapar tillskott för ungdomar att komma i rörelse, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Dals-Ed och Göteborg
Första Blodomloppet 2024 går av stapeln i Dals-Ed 13 maj och 10 juni hålls löparfesten i Göteborg.
---

Blodomloppet: Blodomloppet Munkedal 24 augusti