måndag 20 november 2023

Andreas tar rodret på anrika Soppteatern

Uddevallabördige skådespelaren och regissören med mera Andreas T Olsson blir ny konstnärlig ledare för Soppteatern, en del av Stockholms Stadsteater.

Andreas T Olsson framför Soppteaterns ingång
Andreas T Olsson
Bild från Kulturhuset Stadsteatern, foto: Matilda Rahm

- Soppteatern är sedan 34 år något alldeles unikt i svenskt teaterliv. Trösklarna är lika låga som konstnärliga nivån är hög. Här blandas genrer på självklart oförutsägbart vis, säger Andreas T Olsson i ett pressmeddelande:

- Som publik känner man sig alltid sedd och behövd. Min yttersta förhoppning är att förvalta detta, men också utveckla repertoaren med fler pjäser och dagsaktuell satir.

Startades av Helge Skoog
På Soppteatern bjuds gästerna sopplunch och en knapp timmas föreställning. Teatern har varit Kulturhuset Stadsteaterns lunchscen sedan 1989 då den grundades av skådespelaren Helge Skoog.

"Som klippt och skuren"
Andreas T Olsson efterträder Sara Jangfeldt som varit konstnärlig ledare sedan 2019.

- Soppteatern är en oerhört viktig scen för att vi på Stadsteatern ska fortsätta vara ett epicentrum för svensk teater och scenkonst. Andreas T Olsson är som klippt och skuren som konstnärlig ledare efter Sara Jangfeldts utmärkta arbete, säger teater- och scenkonstchef Maria Sid:

- Han har själv regisserat här och även stått på Soppteaterns scen ett flertal gånger. Andreas brinner för att locka både den mest intressanta dramatiken och konstnärerna till oss.

Porträttbild
- Man går ju alltid omkring med ett litet harhjärta och tvivlar på sig själv, men när jag fick den här frågan svarade hela jag ”ja”. Jag älskar Soppteatern. Jag har haft några av mina finaste upplevelser där, både som publik och på scenen, säger Andreas T Olsson.
Bild från Kulturhuset Stadsteatern, foto: Matilda Rahm

Dramaten direkt efter Teaterhögskolan
Andreas T Olsson är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm 2010-2013 och blev en del av Dramatens ensemble direkt efter utbildningen. Han har bland mycket annat även jobbat på flera privatteatrar men också på till exempel Kungliga Operan och Drottningholms slottsteater. För sitt artisteri och skrivande mottog han Karl Gerhard-stipendiet 2019.

På sin forna hemmaplan Uddevalla fick han 2018 Thordénstiftelsens kulturstipendium.

Andreas T Olsson tillträder sitt uppdrag i augusti nästa år och kommer att sätta sin första repertoar våren 2025.

---