lördag 14 oktober 2023

Kommuner går samman om fibertjänster

Uddevalla Energi, Trollhättan Energi och StrömstaNet går tillsammans in i ett nytt bolag vid årsskiftet - Streemi. Genom Streemi kommer Uddevalla Energi att ta över rollen som så kallad kommunikationsoperatör i det egna fibernätet/stadsnätet.

""
Bild: Uddevalla Energi

I dagsläget ägs Streemi av Trollhättan Energi men planen är att från årsskiftet 2023/2024 bilda ett gemensamt bolag där även Uddevalla Energi och StrömstaNet blir en del av Streemi inom några år, skriver Uddevalla Energi i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att Streemi ska bli gemensam kommunikationsoperatör för digitala tjänster i samtliga tre fibernät.

Ordnar tjänster och utrustning
En kommunikationsoperatörs uppgift är att ordna avtal med olika tjänsteleverantörer och skapa förutsättningar för att kunderna ska kunna använda digitala tjänster i fibernätet. Kommunikationsoperatören ansvarar också för den tekniska utrustningen i hemmet, medan kunden tecknar avtal och köper tjänster direkt från valfri ansluten tjänsteleverantör.

Trollhättan Energi tog över från Telia
Streemi har funnits inom Trollhättan Energi sedan 2022 när det kommunala energibolaget tog över rollen som kommunikationsoperatör i sitt fibernät från Telia. Nu är planen alltså att även StrömstaNet och Uddevalla Energi ska göra motsvarande manöver men då genom det gemensamma nya bolaget Streemi.

"Kommer närmare våra kunder"
I StrömstaNet är det idag Telia som är kommunikationsoperatör medan Uddevalla Energi sedan december 2021 har avtal med Open Infra, vars plattform kunderna använder för att välja leverantör.

- Genom att bli kommunikationsoperatör i vårt fibernät kommer vi närmare våra kunder och kan skapa bättre förutsättningar för att möta kundernas behov. Det är en självklarhet för oss att möjliggöra en digital och hållbar vardag i Uddevalla, säger Björn Wolgast, VD på Uddevalla Energi.

Ny plattform
När Streemi tar över rollen som kommunikationsoperatör blir det en ny plattform där man som kund beställer bredband, telefoni, tv, trygghetslarm och andra tjänster till hemmet. Precis som nu kommer det finnas ett brett utbud av digitala tjänster i Uddevalla Energis öppna fibernät, skriver energibolaget.