onsdag 27 september 2023

Ungdomar får spela med jazzproffs

30 september blir det finbesök hos L´Jazz och Ljungskile folkhögskola. Då kommer Göteborg Jazz Orchestra (GJO) på besök med föreställningen Med kvinnliga förtecken. Under dagen har orkestern dessutom gett ungdomar möjligheten att delta i repetitionerna och umgås med musikerna.

Musiker av olika slag som spelar i par på olika instrument
Så här kan det se ut när ungdomar får musicera och umgås med proffsen i Göteborg Jazz Orchestra (GJO)
Bild från GJO, fotograf: Marianne Skoglund

Ungdomarna får sedan också medverka även i konserten på kvällen.

"Det är ett mycket framgångsrikt koncept som alltid uppskattas av såväl ung som bandmedlemmarna", skriver GJO i ett pressmeddelande:

"GJO brinner för jazzen och har också alltid en tanke på dagens ungdom som vill utvecklas och undersöka sin framtid inom musik och jazzen."

Helbild
Anna Lundqvist
Bild från GJO, fotograf: Marianne Skoglund

Lyfter fram kvinnliga kompositörer
Temat för konserten är kvinnliga kompositörer så hela konserten innehåller musik skriven av kvinnor från förr och nu, internationellt och nationellt. En av dessa är jazzstjärnan Anna Lundqvist som är gästsolist men även berättar om sitt musikskapande.

Anna Lundqvist är också känd för sitt arbete som samordnare för Vänersborg Jazz Academy som bidrog starkt till att Vänersborg utsågs till Årets Jazzkommun 2023.

Andra kompositörer vars verk framförs under konserten är Maria Schneider, Monica Dominique, Toshiko Akiyoshi och Klara Lannsjö.

"Angelägen konsert"
"Det är en angelägen konsert eftersom det behövs särskilt fokus på kvinnor för att väga upp för den mansdominans som hittills rådit inom jazz och storband. Unga kvinnor behöver förebilder och får förhoppningsvis inspiration genom detta program", skriver GJO.

Gruppbild
Göteborg Jazz Orchestra (GJO)
Bild från GJO, fotograf: Marianne Skoglund
---