lördag 30 september 2023

Från Elitkomposit till Färöarna

"Dragon 12" är havsenergiföretaget Minestos hittills största tidvattenkraftverk. Och precis som med tidigare mindre modeller är det Uddevallaföretaget Elitkomposit som tillverkat själva vingen till undervattensdraken.


- Den organiska formen och de höga lasterna involverade gör vingen till en av de mest avancerade och samtidigt mest robusta komponenterna vi någonsin levererat. Vi är mycket glada att bidra till ny teknik inom förnybar energi, säger Andreas Simonsson, Senior Design Engineer på Elitkomposit, i ett pressmeddelande.

"Stor dag"
- Det är en stor dag att få leverera den här vingen och vara en del av detta tillsammans med Minesto. Det gör mig extremt stolt, säger han också i en video från Minesto.

Exteriörbild på fabrik
Elitkomposit
Foto: Jörgen Andersson


Minestos undervattensdrakar flyger runt i åttor i havet med hjälp av tidvatten- och havsströmmar. En generator i draken genererar energin från en turbin och gör hållbar el.

Dragon 12 är Minestos första enhet i megawattklass, 1.2 MW. Den tolv meter breda vingen är en nyckelkomponent i systemet då övriga delsystem integreras i vingen.

Utrustas på Sörvik
Vingen till den allra första draken har nu fraktats från Elitkomposit på Kärranäsvägen till Sörvik i Uddevalla hamn bara ett stycke bort. Där sker arbete med slutmontering och systemintegrering före båttransport till Vestmmanasund vid Färöarna, där Minesto utvecklar en havsenergianläggning för Färöarnas räkning.

Den första fasen av installationen för Dragon 12 vid Färöarna gjordes i maj i år då en 3,4 kilometer lång undervattenskabel lades ut på havsbotten från nätanslutningen på land till installationsnoden till havs.

En 3D-printad modell i skala 1:6 av kraftverket Dragon 12 visades upp vid Göteborgs Stads 400-årsfirande i somras.
Bild: Minesto

14 november:

10 februari 2024:

22 februari 2024: