onsdag 20 september 2023

Siemens ska stötta Enviros jättesatsning

Företaget Enviro som planerar för en stor däckåtervinningsanläggning på Lillesjö i Uddevalla inleder samarbete med tyska teknikjätten Siemens. Enviro får därmed tillgång till Siemens erfarenhet av automation och digitalisering för effektiv industriell produktion.

""

En avsiktsförklaring om samarbete undertecknades under ett seminarium nyligen av Enviros vd Thomas Sörensson och Dr Frauke Jordt, Vice President Vertical Management på Siemens.
Bild: Enviro

- Digitalisering och automation kommer vara centrala för utrullningen av vår teknologi och vi är övertygade om att Siemens kan tillföra omfattande värdefull kunskap inom området, säger Enviros vd Thomas Sörensson i ett pressmeddelande.

Lillesjö först i europeisk samsatsning
Enviro har tillsammans med europeiska riskkapitalbolaget Antin Infrastructure Partners och med stöd av Michelin bildat världens första storskaliga däckåtervinningsbolag. Lillesjö ska bli den första fullskaliga anläggningen och därefter är planen att fram till 2030 etablera återvinningsanläggningar i Europa med en total årlig återvinningskapacitet på 1 miljon ton uttjänta däck.

Siemens är redan idag leverantör av såväl hård- som mjukvara till däckindustrin och har med sitt fokus på hållbarhet och digitalisering ett stort intresse av att stödja Enviro under den kommande fasen av bred industrialisering, skriver Enviro.

"Rätt upplägg och partners"
- Med bildandet av det gemensamma däckåtervinningsbolaget har Enviro skaffat sig rätt industriellt upplägg och rätt partnerbolag för att på allvar kunna vara med om att ställa om däckindustrin mot ökad hållbarhet, säger Maria Grahm, affärsenhetschef för Process Automation på Siemens Digital Industries:

- Siemens vill som leverantör och samarbetspartner vara med och stödja det nya däckåtervinningsbolaget för att därigenom accelerera den viktiga resan mot ökad hållbarhet.

Michelindäck i närbild med skiss på den planerade Uddevalla-anläggningen infälld
Bilder: Enviro

Hårda krav fördröjer byggstarten
Anläggningen på Lillesjö var planerad att börja byggas första halvåret 2023 och vara i full drift under 2025. Slutliga investeringsbeslutet är dock inte taget ännu vilket förklarats med krav från Antin Infrastructure Partners:

- Antin är en av Europas ledande infrastrukturinvesterare med stor erfarenhet av att bygga stabila och långsiktigt attraktiva affärsmodeller. Som stor aktör inom ett av de mest intressanta investeringssegmenten ställer Antin dock väldigt tydliga krav på alla beslutsunderlag och det förberedande arbetet har därför blivit betydligt mer omfattande än vad vi hade förutsett. Det är skälet till att vi inte kunnat komma igång med byggnationen i Uddevalla i enlighet med vad vi tidigare sagt, har Enviros styrelseordförande Alf Blomqvist uttalat i ett tidigare pressmeddelande.
---