måndag 10 juli 2023

Uddevalla LBC går ihop med Fraktkedjan

Lastbildcentralens logotyp
Anrika Uddevalla Lastbilscentral slås ihop med Mölnlycke-baserade Fraktkedjan. Den nya koncernen får en beräknad omsättning på över 1 miljard kronor per år.
Logotyp: Uddevalla LBC

Det handlar om två etablerade lastbilscentraler som kompletterar varandra både regionalt och affärsmässigt, skriver de bägge företagen i en gemensam information på sina webbplatser.

- Inom transportbranschen ökar kraven snabbt gällande modern teknik, fossilfria transporter och digitalisering. Genom sammanslagningen av Fraktkedjan och Uddevalla LBC samlas fler delägare i den gemensamma centralen och vi kan fortsätta vara en stark och stabil lastbilscentral för våra kunder och entreprenörer, säger Fraktkedjans vd Joakim Simme.

Bildades 1955 ...
Uddevalla LBC har sin bas på Kuröd. Verksamheten etablerades 1955 som en ekonomisk förening men är sedan 2003 ombildat till aktiebolag. Uddevalla LBC har drygt 30 delägare som tillsammans har cirka 110 fordon.

... respektive 1937
Det ännu äldre och även större företaget Fraktkedjan har sitt huvudkontor i Mölnlycke men verkar från flera platser. Företaget består av 80-talet lokala åkerier som förfogar över cirka 320 fordon.

Sedan starten 1937 har Fraktkedjan vuxit och förändrats men har alltid varit regionalt förankrat. Företaget har under åren genomfört flera sammanslagningar varav den senaste var 2011 då man gick samman med LBC Väst.

"Inga skillnader i det dagliga"
- Vi blir större och starkare, men våra kunder kommer inte att märka några större skillnader i det dagliga, säger Uddevalla LBC:s styrelseordförande Roger Johansson:

- Personalen och verksamheterna blir kvar i Uddevalla, Mölnlycke, Stenungsund och Skene. De korta beslutsvägarna och den personliga kontakten kommer att bestå men genom att dela vissa stabsfunktioner på en större omsättning kan vi fortsätta hålla priserna nere.

Namn och varumärke
Sammanslagningen beräknas vara klar under hösten 2023 och på sikt kommer båda bolagen att verka under varumärket Fraktkedjan, skriver företagen.

Namnet och varumärket Uddevalla Lastbilscentral kommer dock inte att försvinna, säger Roger Johansson till Bohusläningen:

- Något nytt namn bli det inte. Uddevalla lastbilscentral är ett väl inarbetat varumärke som har stort värde. Däremot kommer vi på något lämpligt sätt markera att Uddevalla LBC är ett Fraktkedjan företag. Men Uddevalla LBC som varumärke lever kvar, säger Roger Johansson till tidningen.
---