onsdag 7 juni 2023

Matilda mixar samtid med skräck

I juni släpper författaren och dramatikern Matilda Olsson från Uddevalla romanen "Gästhus". I den får läsaren följa Ava och Nora när deras kroppar sakta men säkert förfaller samtidigt som parasitens intellekt expanderar.

Porträtt i halvformat i kombo med boksomslag
Matilda Olsson
Bilder: Idus förlag

- Gästhus gestaltar det hypermoderna och det absolut mest banala: när upphör du att vara människa och blir ett djur? säger Matilda Olsson i ett pressmeddelande:

- Gästhus är en roman som leker med ett posthumanistiskt perspektiv där frågan om var en kropp börjar och slutar diskuteras. Boken innehåller två medvetna nivåer av skräck: det rappa, medvetna som hela tiden hotar att släcka liv, och det långsamma, utdragna och självplågande. Men det är också en historia om prestationsångest, kärlek, makt och relationer.

Sattes upp av Studio 32
Matilda Olsson har en bakgrund som kulturvetare med inriktning genusvetenskap. I sina verk strävar hon alltid efter att anta ett så kallat normkreativt perspektiv.

Detta har fått genomslag, inte minst i pjäserna Gå ut! (2019) och Panoptikon (2022), då ensembler, ungdomsgrupper och skolor runt om i Sverige analyserat och satt upp materialet. Panoptikon sattes också upp av Studio 32 i Uddevalla.

Matilda Olsson är även författare till en barnbok (2022) och har medverkat i en antologi (2020). Hon är också litteraturkritiker och skriver bokrecensioner för ett onlinemagasin flera gånger i månaden.

Gästhus släpps på Lerumsbaserade Idus förlag, där Matilda Olsson även arbetar som redaktör.
---