lördag 29 april 2023

Förstudie visar: föroreningar vid gammal handelsträdgård

Uppdaterad 18 maj /
Det finns föroreningar vid gamla Molins handelsträdgård i Stenevad i Ljungskile. Det visar en förstudie som gjorts, och nu får kommunen statliga bidrag för att ta reda på mer.

Det finns flera områden i kommunen som rymt gamla industrier eller annan verksamhet som lett till att mark och byggnader kan vara förgiftade. Undersökningar med hjälp av statliga pengar pågår i olika skeden på bland annat Bassholmen, Lyckorna kvarn och Esperöds kvarn och såg.

Kommunen fick förra året bidrag till förstudier kring de gamla handelsträdgårdarna i Stenevad i Ljungskile och Rosenlund vid Äsperöd. Förstudien för Stenevad visar på föroreningar, skriver länsstyrelsen nu i ett pressmeddelande.

Ytterligare studier krävs
Det är osäkert hur mycket det rör sig om och föroreningarnas utbredning, både runt och under byggnaden, kräver ytterligare studier, skriver länsstyrelsen.

Lisa Cronholm, avdelningschef för kommunens samhällsbyggnadsförvaltning, säger till Bohusläningen att summan kommunen beviljats är 350 000 kronor och att nästa steg nu är att upphandla en konsult för den fortsatta undersökningen.