måndag 20 mars 2023

Nya Naturpriset går till Projekt Fjordtorsk

Uppdaterad 21 mars /
Det blir Projekt Fjordtorsk och stiftelsen Byfjordens framtid som tar hem den allra första upplagan av Uddevalla kommuns Naturpris. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden vid sitt senaste sammanträde.

- Så roligt, säger initiativtagaren Lars-Olof Axelsson till kommunens webbplats:

- Extra roligt att priset är ett insektshotell. Jag brukar ju alltid använda just insektshotell som synonym till våra torskrev, som fungerar på samma sätt under havets yta. Reven är havens insektshotell!

13 nomineringar lämnades in
Naturpriset delas ut för att uppmärksamma personer som gjort insatser för att gynna naturen och bevara den biologiska mångfalden i Uddevalla. Vem som helst har kunnat nominera någon för en insats och det lämnades in 13 nomineringar för insatser under 2022.

Uddevalla kommuns gemensamma grupp för friluftslivsfrågor har sedan valt ut fyra kandidater.

Samhällsbyggnadsnämnden har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att besluta om vem som ska få Uddevalla kommuns naturpris, och har nu gjort sitt val:

Vinnaren blev Projekt Fjordtorsk  och stiftelsen Byfjordens framtid som fick åtta röster i samhällsbyggnadsnämnden.

Vardagsvandrarna i Ljungskile fick sex röster,  Naturvårdsavtal och vandringsled i Majoreberg fyra röster, och Christina Svensson, Röds gård fick en röst.

Vill återskapa en frisk fjord
Projekt Fjordtorsk nominerades för åtgärder med att återskapa en frisk Byfjorden full av fisk. Projektet startades i samarbete med Uddevallas Rotaryklubbar.

Projektet har bland annat satt ut konstgjorda rev i Byfjorden för att skapa boplatser för torsk och hummer, och arbetar för att få en ökad halt syre i Byfjorden samt att minska antalet predatorer genom avskjutning av skarv och säl.


16 maj: