lördag 16 juli 2022

"Kayakomat" nu även i Uddevalla

Uppdaterad 16 augusti /
Konceptet "Kayakomat" med obemannade uthyrningsstationer för kajaker och SUP-brädor finns nu på ett 100-tal platser i landet. Sedan 30 juni i år finns en Kayakomat även vid Svenskholmen i Uddevalla.

Kinna plockar ut en kajak från en uthyrningsstation.
Pressbild: Kayakomat / Point 65

Konceptet bygger på att man bokar och betalar via nätet och får en kod som man kan låsa upp sin kajak eller SUP ("stand up paddleboarding") med, när som helst på dygnet. Paddlingssäsongen förlängs och öppettiderna likaså jämfört med en traditionell kajakuthyrning, skriver företaget Point 65 som ligger bakom koncepet i ett pressmeddelande.

Kajakkedjan Point 65 driver sedan tidigare bemannad uthyrning på flera platser i landet. Kayakomat lanserades på prov under våren 2021 och nu etableras konceptet i hela Sverige och i delar av Europa och Nordamerika.

Hemester och växande campingtrend
Bakom populariteten ligger en växande campingtrend, en fortsatt vurm för hemester och att många föredrar en aktiv semester, men också att delningsekonomin växer, skriver Point 65.

I Bohuslän finns Kayakomater även i Hunnebostrand, Kungshamn, Lysekil och Strömstad.

Kayakomaten i Uddevalla drivs av Kungälvsborna och samborna Claes Olsson och Sandra Lorentzon, som sedan tidigare driver en bensinstation i Kungälv, berättar Bohusläningen.
---