måndag 18 juli 2022

Regionteatern satsar på inkluderande scenkonst

Fler ska kunna utöva scenkonst oavsett bakgrund, förutsättningar eller funktion. Det är målet med ett treårigt samarbetsavtal mellan Regionteater Väst och kulturorganisationen Språng.

Ung dansare på scen
Ida Häggström från Språng medverkade i Regionteater Västs produktion "Utflykten" våren 2022.
Bild från Regionteater Väst. Foto: Håkan Larsson

- Efter att Språng och Regionteater Väst samverkat på olika sätt under åren känns det spännande att nu formulera ett mer långsiktigt och fördjupat samarbete över tid, säger verksamhetsledarna Jenny Sandgren Wahlström och Anna Emilsson på Språng i ett pressmeddelande.

Språng är en organisation för inkluderande scenkonst. All verksamhet omfattar personer med och utan funktionsvariation, inte som en segregerad särverksamhet utan som en inkluderande plattform där människor möts över funktionsgränserna i sitt gemensamma intresse för scenkonst, skriver Regionteater Väst i pressmeddelandet.

Kulturkollo och kreativa labb
I samarbetet planeras bland mycket annat kulturkollo, särskoledagar och kreativa labb för unga med och utan funktionsvariationer.

Språng och Regionteater Väst samverkar även kring att hitta vägar för unga scenkonstnärer att rustas till professionella utövare samtidigt som den professionella dansinstitutionen får praktisk erfarenhet och inspiration av dansare med funktionsvariationer, till exempel genom mentorskap och praktikperioder.

Exteriörbild på teaterhuset i Uddevalla.
Teaterhuset i Uddevalla.
Bild: Regionteater Väst

Teaterhus i Uddevalla
Regionteater Väst har sitt produktionshus för teater i Uddevalla och för dans i Borås.
---