söndag 26 juni 2022

Ljungskiles rastplats utsedd till länets bästa

Rastplatsen i Ljungskile har utsetts till den bästa i Västra Götaland. Bakom utmärkelsen står Riksförbundet M Sverige, tidigare Motormännen.

Vy över Ljungskiles rastplats
Foto: Jörgen Andersson

M:s vägombud i landet har i varje län utsett den bästa rastplatsen utifrån tillgänglighet, trygghet, utrustning, funktionalitet och skötsel. Under 2021 bedömdes över 300 rastplatser runt om i Sverige, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Varje rastplats inventeras två gånger per säsong och bedöms utifrån parkerings- och uppställningsmöjligheter, säkerhet, toaletter, lekutrustning, promenadstråk, belysning och skyltning. Skötseln, städningen och hygien på rastplatserna har också granskats.

Viktiga för trafiksäkerheten
Där vägombuden hittar brister felanmäls de till Trafikverket eller till den entreprenör som sköter driften.

-Trygga och välskötta rastplatser är viktiga för trafiksäkerheten eftersom de inbjuder till att ta pauser. En trött förare är lika farlig som en onykter förare. Trötthet är en bidragande orsak i omkring var femte trafikolycka, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på M Sverige.

"Ljungskiles rastplats sticker ut"
Jurymedlemmen Lennart Söderberg är ordförande i M Sveriges lokalklubb i Göteborg. Han säger till Bohusläningen att rastplatsen i Ljungskile har allt som en rastplats bör ha.

- Den är välskött, stor, i bra skick och ligger bra geografiskt. Dessutom finns det matbutik och bensinstation samt bra promenadsträckor i närheten. Ljungskiles rastplats sticker ut lite extra, helt enkelt, säger Lennart Söderberg till tidningen.

De vinnande rastplatserna i landet kommer att få en plakett med texten "Länets bästa rastplats 2022" uppsatt.
---