tisdag 26 april 2022

Stridbar präst prisas av folkhögskolan

Prästen Lars Gårdfeldt får årets Antigonepris från Ljungskile folkhögskola. Han får det för sin mångåriga kamp för HBTQ-personers rättigheter inom Svenska kyrkan.

Porträttbild halvformat
Lars Gårdfeldt
Foto: Malin Lignert

Ljungskile folkhögskola delar sedan 2008 ut Antigonepriset som uppmärksammar personer som på olika sätt visat civilkurage.

Lars Gårdfeldt är 57 år och präst i Carl Johans församling i Göteborg.

Juryns motivering:

"Lars Gårdfeldt har under många år varit en stridbar förkämpe för HBTQ-personers rättigheter inom kyrkan. Hösten 2021 reagerade han på det orimliga i att Svenska Kyrkan fortsätter att prästviga personer som inte kan tänka sig att viga samkönade par. I protest mot detta deklarerade Lars Gårdfeldt att han inte längre tänker viga heterosexuella par.

För sitt ställningstagande har han fått mestadels positiv respons, men han har även mottagit dödshot, vilket gör att han idag bär personlarm.

Genom att vända på perspektiven sätter Lars Gårdfeldt fokus på en brännande fråga om likabehandling. Hans agerande är ett tydligt exempel på civilkuragets princip om att ta personlig ställning trots obehaget det vållar en själv."

Konstverk och symbolisk summa
Priset delas ut måndagen den 16 maj kl. 11.30 på Ljungskile folkhögskola, då även allmänheten är välkommen. Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan.

Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 464 kronor.
---