måndag 3 maj 2021

Orädd Kinabevakning ger årets Antigonepris

Frilansjournalisten och Kinakännaren Jojje Olsson får årets Antigonepris från Ljungskile folkhögskola. Han får det för sin mångåriga kritiska granskning och rapportering om stormakten.

Jojje Olsson i förgrunden framför en stor stad.
Jojje Olsson
Foto: Mela Pan

"Att stå upp för det fria ordet gentemot diktaturen Kina innebär att ta risker på både ett professionellt och personligt plan. Genom att oförtröttligt fortsätta att berätta om vad som händer i Kina visar Jojje Olsson ett stort civilkurage och inspirerar oss andra att aldrig vika undan från det vi anser är rätt och riktigt", skriver prisjuryn bland annat i sin motivering.

Hotfulla mejl från ambassaden
Jojje Olsson är 38 år och bor sedan 2016 i Taiwan. Där skriver han artiklar, böcker och driver sin nyhetssajt och nyhetstjänst Kinamedia.se för en svensk publik. Hans orädda och kritiska rapportering har lett till återkommande hotfulla mejl från den kinesiska ambassaden i Sverige.

I början av april i år berättade Jojje Olsson till exempel om den kinesiska bojkotten mot H&M, som har sin grund i att det svenska klädföretaget tagit avstånd från tvångsarbete bland etniska minoriteter i Xinjiangregionen.

Med via länk
Prisutdelningen sker den 17 maj utan publik men livesänds via folkhögskolans hemsida, och med Jojje Olsson med på länk från Taiwan.

Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 463 kronor.

Delats ut sedan 2008
Antigonepriset uppmärksammar personer som visat civilkurage på olika sätt, och har delats ut sedan 2008. Förra året gick priset till kulturarrangören, poeten och aktivisten Denise Olsson Bergqvist från Uddevalla.
---