söndag 21 november 2021

30 ton målet när Textiljakten hålls för tredje året

Uppdaterad 21 december /
I mars återkommer insamlingstävlingen "Textiljakten" för tredje året. Mellanstadieklasser i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg bjuds nu in att anmäla sig, men även allmänheten kommer att kunna bidra.

""
Arkivbild: Innovatum

Bakom konceptet står Wargön Innovation i samarbete med Vänersborgs kommun, Trollhättan Energi och Uddevalla Energi.

I första upplagan 2019 samlades sju ton textiler in och 2020 resulterade det i hela 31 ton.

"Kan spara vår miljö enormt"
- Bakgrunden till Textiljakten är enkel. Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson i ett pressmeddelande från Innovatum Science Park, där Wargön Innovation är en del.

Exteriörbild på Wargön Innovation park
Alla klasser som är med i Textiljakten 2022 deltar i utlottningen av ett studiebesök hos Wargön Innovation.
Bild: Innovatum Science Park

- Eleverna lägger kläder och textilier i påsar eller säckar och tar med till skolan. Sedan kommer vi och hämtar dem efter den 27 mars när tre veckor har gått och insamlingen är klar. Vi anpassar självklart hämtningen i skolorna efter hur läget ser ut kring pandemin, förklarar Cecilia Selander, kommunikationsansvarig hos Uddevalla Energi.

Även allmänheten har möjlighet att vara med och bidra till att tillsammans försöka jaga in 30 ton textilier, som är målet. Fastighetsnära insamling kommer att ske i utvalda delar av respektive kommun, en metod som Vänersborgs kommun har testat tidigare med gott resultat.

Går att lägga i vanliga containrarna
- Men bor du inte i dessa utvalda områden och har du ingen i familjen som går på mellanstadiet, så använder du bara de befintliga containrarna för textilier, kläder och skor som redan finns vid återvinningsstationerna i alla tre kommunerna. Vi kommer att tömma dem extra ofta under Textiljaktens tre veckor, säger Susanne Eriksson.
---21 december:

11 maj 2022: