torsdag 17 december 2020

Rekord med råge för utökad insamlingskampanj

Närbild på man som bär kartong med kläder.
Bild: Innovatum /

Textiljakten 2020 i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg slog nytt rekord. På tre veckor samlades drygt 31 ton kläder och andra textilier in av mellanstadieklasser och i återvinningsboxar. I Uddevalla medverkade elva mellanstadieklasser vid sex olika skolor.

- Våra skolor har verkligen visat vägen i jakten på en mer hållbar vardag och samlade tillsammans in över 1,5 ton kläder och textilier som nu kommer till användning igen. Det har varit ett sant nöje att samla in allt, säger i ett pressmeddelande Anders Gillerstedt, arbetsledare inom renhållningen vid Uddevalla Energi.

I Uddevalla fyllde allmänheten dessutom på med nästan 6 ton, vilket ger 7,5 ton totalt för Uddevalla del.

Det totala resultatet 31 ton insamlade kläder motsvarar minskade utsläpp av 325 ton koldioxid om det ersätter köp av nyproduktion.

Utökad kampanj 2020
Textiljakten arrangerades för andra året i rad av Wargön Innovation i samarbete med Trollhättan Energi, Uddevalla Energi och Vänersborgs kommun. Under premiäråret 2019 samlade framför allt femteklassare in drygt sju ton kläder och textilier.

- I år bjöd vi in hela mellanstadiet, men vi uppmanade också allmänheten att vara mer aktiv och återlämna gamla avlagda kläder och textilier i boxarna som alltid finns vid de flesta ordinarie återvinningstationerna, säger Susanne Eriksson vid Wargön Innovation.

Tre klasser får göra studiebesök
Tre av de medverkande klasserna 2020 kan nu se fram emot studiebesök vid Wargön Innovations anläggning i Vargön i Vänersborgs kommun. I Uddevalla var det 6C vid Västerskolan som lottades fram.
---