måndag 25 oktober 2021

HD tar över när TV-kanaler uppdateras

Tisdag 26 oktober uppdateras flera av tv-kanalerna i det marksända nätet i bland annat Uddevalla och övriga Bohuslän. Förändringarna påverkar de som ser på tv via vanlig antenn och under dagen kan avbrott och störningar förekomma, meddelar statliga Teracom som ansvarar för marknätet.

""
Bilder: Teracom

TV-kanalerna uppgraderas till den modernare komprimeringstekniken MPEG4 vilket enligt Teracom ger bättre bild och medger att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet.

För närvarande sänds kanalerna SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5 både som standardkanaler och som HD-kanaler, men efter uppgraderingen kommer kanalerna bara att kunna ses i HD-kvalitet.

Stöd för MPEG4 krävs av tv/box
För att kunna fortsätta titta på alla tv-kanaler krävs en tv eller digitalbox med stöd för MPEG4. Denna teknik  har funnits sedan 2006 och stöds av de flesta tv-apparater, mottagare och boxar från 2008 och framåt. Redan nu använder många av kanalerna i marknätet denna teknik, skriver Myndigheten får press, radio och TV på sin webbplats.

Efter uppdateringen kan tittarna behöva göra en kanalsökning/ominstallation på sin tv-mottagare. Rekommendationen från Teracom är att detta görs efter kl. 18:00 på omläggningsdagen.
---Teracom: Om MPEG4-migrationen i marknätet