onsdag 8 september 2021

Förening ger Aröds kvarn nytt liv

Mjöl ska åter kunna malas mellan stenarna i Aröds kvarn. Det är målsättningen med ett stort upprustningsarbete som Ljungskileortens hembygdsförening nu dragit igång.

Bidrag från Konung Gustav VI Adolfs kulturfond och från Länsstyrelsen har gett en grundplåt så att arbetena kan sättas igång, skriver hembygdsföreningen på sin webbplats.

I upprustningen ska själva dämmet förnyas och få nya luckor, och en helt ny ränna byggas. I höst ska den befintliga rännan och dämmets utskovspartier rivas och området under rännan städas. Huvuddelen av arbetena ska sedan göras nästa sommar när vattennivåerna tillåter.

Söker hjälp från intresserade
"Vi bedömer att det nuvarande maskineriet, vattenhjul och kuggdrifter, kommer att fungera den dagen då vi åter kan släppa på vatten. Målsättningen är att åter kunna uppta malning av mjöl i stenarna. En viktig del av projektet är att föra kunskapen om malning vidare till yngre medlemmar", skriver hembygdsföreningen, som nu söker intresserade som vill bidra ekonomiskt eller med handkraft  till projektet.

Uppfördes 1815
Aröds kvarn är en av de historiska byggnader som föreningen förvaltar och vårdar, och är ett populärt utflyktsmål och plats genom åren för kvarndagar och andra evenemang.

Den äldsta anteckningen om en skattelagd kvarn i Aröd finns i 1659 års jordebok, skriver Riksantikvarieämbetet om Aröds kvarn i sitt register Kringla.

Dagens kvarnbyggnad uppfördes år 1815 och var i drift fram till 1941.
---