lördag 21 augusti 2021

Fängelse och utvisning för Backamo-stölden

Det blir fängelse och utvisning för de tre män i 25-30-årsåldern som stått åtalade för att ha stulit en husvagn från Backamo husvagnscenter natten den 19 juli i år.
""
Foto: Jörgen Andersson

De tre öppnade porten till den för natten låsta anläggningen där de hakade på en husvagn och rullade iväg.  Stölden fångades på film av företagets övervakningssystem, och bara nio minuter efter att larmet gått stoppades de av polisen.

Husvagnen var av 2009 års modell och hade ett utannonserat pris på 269 500 kronor. Den var oskadad när husvagnsföretaget fick tillbaka den.

Den äldre av de tre männen erkände stölden och hävdar att det var oplanerat och att de skulle ha husvagnen att sova i. De två något yngre männen förnekar brott. De säger att de varit med och hämtat en husvagn från en annan parkering som en tjänst åt en bekant, och att det inte är de tre som syns på övervakningsfilmen.

Tingsrätten konstaterar dock att det var den stulna husvagnen från övervakningsfilmen som de tre männen drog med sin bil när de stoppades, och anser att det är uteslutet att det inte är de som syns på filmen.

Fängelse för grov stöld
De bägge yngre männen döms till sex månaders fängelse för grov stöld. De är tidigare ostraffade i Sverige men har begått brott i andra EU-länder och i Norge.

Den äldre mannen döms till åtta månaders fängelse. Han har dömts för grov stöld i Sverige vid två tidigare tillfällen, senast 2017 då han även dömdes till utvisning till maj 2022. Förutom grov stöld döms han därför också för brott mot utlänningslagen eftersom han återvänt till Sverige dessförinnan.

Han döms också för falsk tillvitelse eftersom han uppgav falskt namn och visade en förfalskad ID-handling när han greps. Mannens bluff med sin identitet upptäcktes inte förrän efter att tingsrätten beslutat häkta de tre.

Utvisas i fem år
De tre döms även till utvisning och förbjuds att återvända till Sverige före 20 augusti 2026. Om de bryter mot det förbudet kan det bli tal om fängelse i 1 år.
---