lördag 3 juli 2021

Stadstrafik i Uddevalla skärs ner

Det blir neddragningar på linje 1, 2 och 3 i stadstrafiken i Uddevalla nästa år. Även ett par tågavgångar mellan Uddevalla och Göteborg berörs i den trafikplan för 2022 som Västtrafiks styrelse nu fastställt.

Tre blåa stadsbussar vid hållplatser utanför Kampenhof, sedda uppifrån.
Arkivbild: Västtrafik

Varje år ser Västtrafik över trafiken och lägger en trafikplan för kommande år. Arbetet sker i nära dialog med kommunerna och trafikföretagen, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.

Pandemins ekonomiska effekter har satt extra press på Västtrafik att spara, och inriktningen är att göra besparingarna där det anses göra så lite skada som möjligt för resenärerna.

Porträttbild på Peter Hermansson.
Peter Hermansson
Bild: Västtrafik
"Viktigare än någonsin"
- Förra året var ett speciellt år för oss, men redan före pandemin hade vi planerat göra förändringar för att göra kollektivtrafiken så effektiv som möjligt och nu är rätt läge att ta tag i dessa. Det är viktigare än någonsin att vi använder våra skattemedel på ett ansvarsfullt sätt, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande Västtrafik.

Trafikförändringarna som genomförs handlar främst om att glesa ut trafik där resandet är lågt eller där det kör annan trafik parallellt. Förändringarna införs den 12 december.

Glesare turer i Uddevalla
I Uddevallas stadstrafik görs följande förändringar:
  • Linje 1 Hovhult/Helenedal - Kampenhof reduceras från 15-minuterstrafik till 30-minuterstrafik under dagtid på lördagar.

  • På linje 2 dras avgångarna från Kampenhof till Gånglåtsvägen (Hovhult) klockan 18:35 och 19:05 in, liksom avgångarna från Gånglåtsvägen till Kampenhof klockan 18:53 och 19:23.

  • Linje 3 som går mellan Hovhult och Bohusgården reduceras från 20-minuterstrafik till 30-minuterstrafik under dagtid på lördagar.

Gällande linje 1 och linje 3 skriver Västtrafik i trafikplanen att "båda linjerna har idag ett turutbud som sett till resandebehovet kan reduceras".

Om linje 2 skriver Västtrafik att "resandet under tidig kväll på vardagar är lågt och kan reduceras".

Närbild snett framifrån på gul-grått Västtrafiktåg vid perrongen.
Bild: Wikipedia Commons

Ändrade avgångar i tågtrafiken
I tågtrafiken på Bohusbanan görs bland annat följande förändringar:
  • Avgången Göteborg - Strömstad lördagar flyttas från klockan 7:40 till 7:10.

  • Avgången från Göteborg måndag-torsdag och söndag klockan 22:40 ställs in på sträckan Stenungsund - Uddevalla. Istället förlängs avgången Göteborg - Stenungsund klockan 23:40 så att detta tåg även går till  Uddevalla.

  • Avgången klockan 22:07 måndag-torsdag och söndag Stenungsund-Göteborg förlängs till att starta upp i Uddevalla. Samtidigt ställs avgången klockan 23:07 från Uddevalla till Stenungsund in.
Syftet med dessa förändringar är enligt Västtrafik att skapa bättre resmöjligheter för kunderna i stråket. "Trafikförändringen innebär att avgångar flyttas vilket skapar bättre bytesmöjligheter på några turer samt att det blir mer trafik i den riktning som har störst efterfrågan från kunderna".

Färre båtturer mellan Lysekil och Skaftö
Trafikplan 2022 innebär även flera andra förändringar i kollektivtrafiken i Fyrbodal, bland annat dras vissa turer i färjetrafiken mellan Lysekil och Skaftö in.
---