torsdag 1 juli 2021

122 anmälda till årets Bohusracet

Uppdaterad 2 juli /
Start i Uddevalla, 177 sjömils oavbruten segling och målgång i Smögen. Fredag 2 juli är det dags för årets Pantaenius Bohusracet, som i år har 122 anmälda båtar.

Fler tävliingsbåtar till havs med Uddevallabron i bakgrunden.
Från tävlingarna 2017.
Foto: Bo Bergqvist / Pantaenius

Pantaenius Bohusracet arrangeras av Segelsällskapet Viken Ägir. Det är en distanskappsegling för kölbåtar med endast två besättningsmän. 

Inför tävlingen fylls hela inre hamnen i Uddevalla med segelbåtar. Tävlingens inledning går att se från alla fina utsiktsplatser runtom Byfjorden, skriver kommunen på sin webbplats.

Start utanför Skeppsviken
Starterna sker mellan kl. 9 och 14:10 utanför Skeppsviken, och målgången är i Smögen under lördagen. Då har deltagarna seglat oavbrutet dag och natt 177 sjömil från Uddevalla via Marstrand, Fjällbacka, Strömstad och norska Tresteinene.

"En tävling i seglingsförmåga, sjömanskap, samarbete och uthållighet. Ett seglingsäventyr och en stor naturupplevelse! Vi hoppas på gott seglarväder och hälsar alla välkomna till Uddevalla!", skriver Viken Ägir i ett nyhetsbrev för tävlingen.

Hälften fick bryta
Förra året deltog 120 båtar men bara drygt hälften kunde fullfölja på grund av svåra väderförhållanden med bristande vind. Totalsegern gick till Bo och Sten Berqqvist från Marstrands segelsällskap respektive Hjuviks båtklubb, berättade Bohusläningen från den tävlingen.

Nästa år är tanken att Pantaenius Bohusracet ska bli en del av ett SM, skriver Bohusläningen i ett reportage från årets tävling.
---


3 juli:

4 juli: