tisdag 18 maj 2021

Kylföretag går samman i nytt ägarbolag

Uddevallaföretagen Kylbolaget Väst och Dahlmans kylteknik är två av sammanlagt 32 företag som nu knyts samman i ett gemensamt ägarbolag, Nordic Climate Group. Ett investmentbolag blir majoritetsägare i ägarbolaget.

Montage med Sverigekarta med ingående företag utprickade.
Bild: Nordic Climate Group

- Lokalt kommer kunderna att känna igen oss med samma varumärke, samma tekniker men med helt andra resurser, säger Kylbolaget Västs VD Niklas Guldner i ett pressmeddelande.

Tolv av de 32 kylföretagen ingår i franchise-kedjan Tesab, bland annat Dahlmans som har sin anläggning på Edingsvägen. Kylbolaget Väst har sin bas i Kissleberg.

Tillsammans omsätter företagen i Nordic Climate Group 1,3 miljarder kronor och har cirka 500 medarbetare.

Investmentbolag majoritetsägare
Till den finansiella styrkan i det nya ägarbolaget bidrar i hög grad det nordiska investmentbolaget Capillar Equity. Capillar blir majoritetsägare i Nordic Climate Group med drygt 50 procent av aktierna.

"Nuvarande ägare i de lokala bolagen behåller således fortsatt ett betydande ägande av gruppen som helhet", skriver bland annat Tesab och Kylbolaget Väst i ett pressmeddelande.

Lokala varumärken kvar
Alla företag i gruppen kommer enligt pressmeddelandet att behålla sitt lokala varumärke och tidigare ägare kvarstå i sina roller.

"Gruppens styrka byggs genom att bolagen tillsammans blir konkurrenskraftigare genom inköp, utbildning, teknisk utveckling och gemensam marknadskommunikation. För kunderna blir Nordic Climate Group en rikstäckande partner med bredare utbud och djupare kunskap" skriver företagen.

"Känns helt rätt"
- Att ta detta steg nu känns helt rätt för Kylbolaget Väst. Kylbranschen står inför ett ökat intresse för hållbarhet- och energieffektivisering. Nu kan vi driva branschens omvandling och erbjuda tekniska lösningar från projektering till färdig anläggning, underhåll och service, säger Niklas Guldner på Kylbolaget Väst.
---
6 mars 2024: