onsdag 14 april 2021

Fredrik Danielsson ny professor i automation

Fredrik Danielsson från Uddevalla och verksam vid Högskolan Väst har utsetts till professor i automation.
- Det känns väldigt roligt att få det här erkännandet efter många års arbete inom området, säger han i ett pressmeddelande.

Fredrik Danielsson lutar sig mot en orangefärgad industrirobot.
Fredrik Danelsson
Foto: Andreas Borg/Högskolan Väst

- Det kanske inte kommer att förändra vardagen i någon större utsträckning, men jag är naturligtvis väldigt glad, säger Fredrik Danielsson vidare.

Han bor på Skäret i Uddevalla men är ursprungligen från Henån, berättar Bohusläningen.

Fredrik Danielsson har arbetat på Högskolan Väst i 24 år och där varit med och byggt upp automationsområdet.

- Det har varit en spännande resa där vi gått från enstaka inslag av automation till att idag ha utbildningar på avancerad nivå med över hundra studenter, många doktorander och en hög integration mellan forskning och utbildning.

"Då kan jag pensionera mig"
Idag är arbetet bland annat fokuserat på så kallad flexibel automation med hjälp av AI, artificiell intelligens.

- Jag ser en spännande framtid för vår forskning. Idag är vi totalt ett 30-tal forskare som arbetar med automation och stort fokus ligger på AI och robotik. Inom bara fem till tio år är industrirobotarna betydligt smartare och tillverkning av allt från bilar till prefabricerade trähus kan göras mer flexibelt och effektivt. Då kan jag pensionera mig och lämna över till yngre forskare.

- Blickar vi ännu längre fram, 30-40 år, tror jag att människoliknande robotar, så kallade humanoida robotar, jobbar inom industrin sida vid sida med mer välutbildade ingenjörer, säger Fredrik Danielsson.

Professor är i Sverige den högsta lärartjänsten inom universitet och högskolor.
---