torsdag 15 april 2021

Fint pris till konditor från Uddevalla

Uddevallabon Teres Johansson får årets pris av Västra Gastronomiska Akademin i kategorin Kokkonst, bageri, servering m.m.  ”En skicklig bagare, konditor och företagsutvecklare med stort engagemang för hantverket och för den bygd hon verkar i”, lyder akademins motivering.

Teres Johansson driver Hamnbageriet i Kungshamn som hon startade efter att under 14 år ha drivit Einars konditori i Uddevalla, berättar BohusläningenHon är bland annat också aktiv i branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

100-tals belönade under 25 år
Västra Gastronomiska Akademin bildades 1995 och har under 25 år belönat 100-tals personer, organisationer och företag.

Akademin ska främja matkulturen i västra Sverige genom att uppmärksamma framstående prestationer inom akademins verksamhetsområde. Kokkonst, servering, odling, förädling av livsmedel, praktiska såväl som vetenskapliga insatser ska kunna få uppmärksamhet och stöd, skriver Akademin på sin webbplats.

Ljungskile-företagare nominerade
Sammanlagt var nio personer nominerade i tre olika kategorier till årets priser. I kategorin som Teres Johansson vann var till exempel Susanna Ivermo från Havsdelikatesser i Ljungskile nominerad.

I kategorin Odling, förädling av livsmedel m.m var Janne Bark från Musselbaren i Ljungskile nominerad. Den klassen togs dock hem av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson på Havstenssunds Ostron.

Pris till Birgitta Rasmussons minne
Samtidigt som årets pristagare avslöjades tillkännagav den 25-årsjubilerande akademin också att den inrättar ett pris till nyligen avlidna Birgitta Rasmussons minne. Hon var akademins preses ("ordförande") under åren 2005-2012.