tisdag 30 mars 2021

Egen vattenmätning för alla i Uddevallahem

Alla lägenheter i Uddevallahem ska nu få egen vattenmätning och hyresgästen bara betala för vattnet som används. Detta efter en överenskommelse mellan Uddevallahem och Hyresgästföreningen.

Vattenkran vid badkar
Foto:: Wikimedia Commons/Philip Bosma

- Det är med glädje som jag kan konstatera att vi äntligen har grönt ljus för individuell mätning av vattnet. Det är rättvist eftersom hyresgästen endast betalar för det vatten man förbrukar. Vi räknar med en beteendeförändring som har en stor betydelse för miljön, säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe i ett pressmeddelande.

Minskar med 20 procent
Studier visar enligt Uddevallahem att när vattnet debiteras efter verklig förbrukning så minskar användandet med med minst 20 procent.

Alla lägenheter som producerats efter 2004 i Uddevallahem använder idag redan individuell mätning och debitering, IMD. När modellen nu ska införas även i de äldre lägenheterna står de lägenheter som redan är förberedda för individuell mätning först på tur.

Det innebär införande med start hösten 2021 i cirka 750 lägenheter och under 2022 i ytterligare 750 lägenheter. Därefter kommer tekniken successivt att införas i övriga fastigheter.

Grundhyran sänks
Förändringen innebär att Uddevallahems hyresgäster får en sänkning av grundhyran enligt en fastställd tabell framförhandlad av Hyresgästföreningen och Uddevallahem. Tabellen baseras på normal vattenförbrukning för storleken av lägenhet. För en trerumslägenhet beräknas sänkningen till 306 kronor per månad.

"Majoriteten får sänkt månadskostnad"
Efter införandet betalar varje hyresgäst grundhyran plus sin egen vattenförbrukning. Det innebär att den som är sparsam får lägre månadskostnad medan normalförbrukare inte kommer att märka någon skillnad, enligt Uddevallahem.

"Majoriteten av våra hyresgäster får en sänkt månadskostnad. Högförbrukarna kommer dock att betala denna hyresminskning", skriver bostadsstiftelsen på sin webbplats.
---