lördag 26 december 2020

Caroline Cabot skrev kalenderhistoria

Caroline Cabot i halvbild med infällt bokomslag
Bilder: Bokförlaget Polaris /

Gillar du julkalendrarna på TV? Då är förmodligen boken "Julkalendern genom tiderna" skriven av Caroline Cabot från Uddevalla något för dig.

Caroline Cabot är uppvuxen på Utby utanför Uddevalla men bor nu i Lund och Malmö sedan några år tillbaka, berättar Bohusläningen. Hon arbetar som frilansande kommunikatör och journalist  och har bland annat arbetat med Sveriges Radio, barnboksfestivalen Litteralund, Astrid Lindgrens Värld och en rad podcasts.

År 2018 drev hon podden "Nördarnas Jul - en julkalender om julkalendrar" som med sina 24 avsnitt om 24 olika julkalendrar blev starten för boken "Julkalendern genom tiderna", skriver förlaget Polaris i sin presentation.

60-årsjubileum
Caroline Cabots bok släpptes i november, lagom till premiären för årets julkalender "Mirakel" som är den 60:e i ordningen.

"I boken får du följa med på en resa bland TV-kalendrar genom tiderna, hela vägen från starten 1960 fram till idag. En nostalgitripp genom varje julkalenders handling, kryddad med kuriosa och kommentarer från kreatörerna själva. Nästan 50 samlade röster från manusförfattare, skådespelare, regissörer, illustratörer, kompositörer och svansoperatörer som svarar på frågorna vi alla ställer oss.", skriver Polaris.

Trolltider en favorit
Caroline Cabot har svårt att välja en egen favorit från de 60 åren, berättar hon i en intervju i P4 Väst:
- Jag har så många favoriter och de har inte blivit färre av att ha hållit på med det här projektet. Men en av mina favoriter är ändå Trolltider. Den har något lite magiskt över sig med jätteduktiga skådespelare, magisk musik och fin scenografi.
---
Bokförlaget Polaris: Julkalendern genom tiderna