lördag 10 oktober 2020

Nu slår Uddevalla esportshall upp portarna

Bild innifrån den nya esportshallen som går i flera våningar.
Bild: Esportshall
Uppdaterad 12 oktober /
9 oktober invigdes Uddevalla esportshall, den första i sitt slag i landet. De första medlemmarna beräknas kunna tas emot lite längre fram i oktober.

Bakom hallen står Uddevalla esportsförening som jobbat med hallprojektet i flera år. Hallen drivs i samarbete med Uddevalla kommun, och med stöd av Västra Götalandsregionen och en rad andra sponsorer.

"Fysisk mötesplats för annars digital sport"
Från början var tanken att hallen skulle finnas på Västerskolan, men när hallen nu öppnar är det i Mattssongruppens lokaler på Gustaf Mattssons väg. I samma lokaler finns även en träningshall och tanken är att esportshallens medlemmar ska erbjudas även fysiska aktiviteter där.

"Hallen blir den första anläggningen i Sverige där ungdomar kan mötas och spela datorspel tillsammans och samtidigt erbjudas aktiviteter kopplade till fysiska aktiviteter och hälsosam kost", skriver Uddevalla kommun i sin pressinbjudan till invigningen.

"Genom att vara en fysisk mötesplats för en annars digital sport syftar esportshallen till att inspirera till fysisk aktivitet, aktivera hemmasittare, vara en uppfångande verksamhet, skapa nya möten mellan kommunens invånare, vara en gemensam mötesplats för människor med och utan funktionsvariationer samt på sikt bidra till ökat deltagande i föreningslivet", skriver Uddevalla kommun.

"Får ofta spela boven"
- Esport får ofta spela boven när det kommer till stillasittande. Vi har visat att esporten kan ha en fantastisk påverkan att få fler unga att röra på sig, påverka deras kostvanor och öka föreningsdeltagandet. Fokus under kommande år blir att strukturera den modellen och skapa en kompetensöverföring från eliten ner till gräsrötterna samtidigt som vi etablerar Esportshallar i svenska kommuner, säger organisationen Esportshalls grundare Karl Sergel i ett pressmeddelande.

- Vi på kultur och fritid har i uppdrag att nå så många barn och ungdomar som möjligt. Naturligtvis ska vi stödja den här sporten på samma sätt som alla andra sporter, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Annelie Högberg vid invigningen.

 

I hallen finns totalt 20 platser för gaming utspridda över tre standardrum, samt ett så kallat klanrum med vassare utrustning samt konsoler med Playstation 4, skriver hallen i sin beskrivning av verksamheten. Dessutom finns fyra racingsimulatorer, så kallade motion-simriggar,  som föreningen samarbetar med Svenska Bilsportsförbundet kring.

Från läktarplats kan man följa esportsevent eller matcher.

Från tolv år och uppåt
Ett grundmedlemskap hos esportshallen kostar 699 kronor per år och då ingår det att boka ett rum under tre timmar, en gång per vecka. Fler typer av medlemskap kommer också att finnas.

Hallen bemannas med personal från kommunens kultur- och fritidsförvaltning och från esportsföreningen. Verksamheten riktar sig till ungdomar från 12 år och uppåt.

Inledningsvis kommer hallen att vara öppen fredag-söndag från klockan 16 till 23, skriver Uddevalla kommun på sin webbplats.
---