onsdag 9 september 2020

Ny vandringsled binder ihop tre naturreservat

Bild bakifrån på kvinna som går genom skog med ryggsäck på ryggen.
Bild: Pixabay /

I höst får Uddevalla en ny vandringsled, "Snäckskalstriangeln". Den 16 kilometer långa slingan sträcker sig över och binder ihop tre naturreservat: Kuröds Skalbankar, Ramseröd och Bäveån nedre.

Länsstyrelsen beviljade 2018 bidrag till projektet med 240 000 kronor, och kommunen skjuter till ungefär lika mycket. Snäckskalstriangeln är ett sätt för kommunen att möta det allt större intresset för att vandra i sin hembygd, en trend som förstärkts under den pågående pandemin.

Spännande historia 
Den nya leden följer till viss del Bohusleden, men en del sträckor är helt nya. Gemensamt för de tre naturreservaten är att det finns skalgrus i marken vilket innebär höga naturvärden med en intressant flora och fauna, och dessutom en spännande historia på grund av snäckskalsindustrin, skriver kommunen i sin beskrivning av projektet.

Tanken är att Skalbanksmuséet kan vara en naturlig startpunkt för leden, men det går bra att starta där det passar utefter leden. Informationstavlor kommer att finnas utefter leden i de olika reservaten, skriver kommunen.

Klar i slutet av hösten
Just nu märks den nya leden ut av personal från kultur- och fritidsförvaltningen, och i slutet av hösten beräknas leden vara klar för vandring, berättar Bohusläningen. 
---


25 augusti 2021: