tisdag 8 september 2020

Förre Oddevoldspelaren berättar om sin covid-kamp i ny dokumentär

Kollage med porträttbilder av de sex medverkande personerna i dokumentären.
Bild: Göteborgs-Posten /

Uppdaterad 26 september /
I flera veckor kämpade förre Oddevold-spelaren Kamal Mustafa på sjukhuset mot covid-19. Nu berättar han i en TV-dokumentär från Göteborgs-Posten om kampen mot sjukdomen som var nära att ta hans liv.

- Om man ska ta ut något positivt ur det som hände så är det väl att jag tycker om livet mycket mycket mer nu, säger han i filmen.

26 matcher i Oddevold
Kamal Mustafa har bland annat spelat i IFK Göteborg, Qviding och Falkenbergs FF. 2019 spelade han i Oddevold där han noterades för 26 matcher.

I början av april insjuknade den vältränade 28-åringen hastigt med svåra andningsproblem och fick föras till sjukhus med ambulans. I GP:s dokumentär "Hundra dagar" berättar han bakom andningsmask i sjuksängen om sin kamp, och man får även följa hans träning för att komma tillbaka till fotbollsplanen.

I juni skrev Kamal på för Göteborgsklubben Assyriska BK i division 2 och i juli gjorde han matchcomeback med ett inhopp. I dokumentärens slut berättar GP att Kamal fortsätter träna men att han ännu är för svag för matcher. Sjukdomen har gett honom så kallade vita fläckar på lungorna, men hans hälsa har förbättrats.

"Inte tid för negativa grejer längre"
Kamal berättar också om hur sjukdomen och kampen har förändrat honom som människa.
- Det känns som det inte finns tid för en massa negativa grejer längre, säger Kamal i maj när han varit hemma i nio dagar efter sjukhusvistelsen:
- Jag ska bara ta allt positivt och ta dag för dag. Man vet aldrig riktigt vad som händer.

I dokumentären medverkar förutom Kamal Mustafa även krögaren Marcus Svensson, studenten Jenny Martorell, showartisten Jennifer Johansson, sjukhuschefen Maria Taranger och iva-undersköterskan Anna Lammert som vårdade Kamal på sjukhuset.

"Ville skildra hur pandemin påverkat"
Hundra dagar är gjord av GP:s reporter Karin Jansson.
- Jag ville skildra hur pandemin påverkat och fortfarande påverkar enskilda människor oavsett var de befinner sig i livet. De personer som jag har följt är vid första anblick sex väldigt olika personer med olika drömmar och tankar om vad 2020 skulle innebära. Men viruset vänder upp och ned på deras tillvaro och det är där historien tar vid, säger hon i ett pressmeddelande.

Visas även i SVT
Hundra dagar kommer även att visas i SVT Play från och med 27 september, och i SVT 1 torsdag 1 oktober, klockan 20.00.