söndag 27 september 2020

"Laboratoriet" årets skräcksatsning i Gallionen

Bild på skyltfönstret till Gallionen där Laboratoriet börjar ta form.
Foto: Jörgen Andersson /

Uppdaterad 17 oktober /
"Ett riktigt skräckinjagande besök hos misslyckade experiment och galna forskare." Så beskriver arrangörerna årets Halloween-skräck i Gallionen - "Laboratoriet".

Just nu pågår byggnation och övriga förberedelser inne i Åhléns gamla lokaler. Premiären är 23 oktober och sedan körs attraktionen till och med 31 oktober.

Bakom arrangemanget står Nike ungdom som är ett samarbete mellan kommunens arbetsmarknadsavdelning och gymnasieskolan för ungdomar mellan 16 och 20 år. Förra årets satsning på skräckupplevelser hette "Sjukhuset", och blev en formidabel succé med nästan 4 500 besökare.

Jakt på sanningen
I Laboratoriet bjuds besökarna att delta i jakten på sanningen - vad var det egentligen för forskning som bedrevs på det nu stängda och gömda laboratoriet för 50 år sedan? 
- Årets projekt är tio gånger bättre än fjolårets. Det är både intensivare, snyggare, och häftigare, utlovar projektledare Robin Nilsson i en intervju med Bohusläningen.

Said Osman är enhetschef inom Uddevalla kommun:
- Förra året var första gången vi gjorde detta i den här lokalen, och då var det ganska spontant. Nu har vi haft mer tid och samverkat med fler aktörer i centrum, säger han till Bohusläningen i samband med att attraktionen smygöppnades för utvalda besökare en vecka innan premiär.

"För de med starka nerver"
Attraktionen är anpassad för att passa olika åldrar på olika tider. En nyhet för i år är "Lights out" som körs på lördagarna mellan 20.00 och 21.00. Då släcks hela attraktionen ned och det besökande sällskapet får endast en ficklampa som sällskap.
"Det är något endast för de med riktigt starka nerver!" skriver arrangörerna i evenemanget på Facebook.

Tidsluckor mellan besökarna
Årets evenemang är Coronanpassat där biljetter säljs i tidsluckor och endast som förköp, och med noga reglerade köer både innanför och utanför byggnaden.

30 oktober: