måndag 28 september 2020

Azelio i samarbete med Stena Aluminium

Bild: Azelio /

Energilagringsföretaget Azelio med produktion i Uddevalla inleder samarbete med Stena Aluminium. Azelios energilager får en egen produktionslinje hos Stena där energilagren ska fyllas med återvunnen flytande aluminium.

Med Azelios teknik lagras energi från till exempel sol och vind i en aluminiumlegering och gör den tillgänglig dygnet runt som el och värme.

- Cirkulär ekonomi är centralt i Azelios erbjudande. Vi lagrar förnybar energi i en återvunnen råvara som dessutom har de goda egenskaperna att inte tappa lagringskapacitet över tid och kan återvinnas igen. Samarbetet med Stena Aluminium blir en viktig kugge i vårt arbete med att leverera hållbara lösningar för lagring av förnybar energi”, säger Azelios VD Jonas Eklind i ett pressmeddelande.

"Steg i vår strategiska utveckling"
Stena Aluminium är en del av Stena Metallkoncernen. Vid sin anläggning i Älmhult producerar företaget genom återvinning cirka 77 000 ton aluminiumlegeringar årligen.

- Vi ser fram emot samarbetet med Azelio eftersom det är ett steg i vår strategiska utveckling av verksamheten. Ambitionen att sträva mot en cirkulär ekonomi är centralt även i vår verksamhet, och tillsammans kommer vi nu att utveckla framtidens hållbara lösningar inom energilagring”, säger Stena Aluminiums VD Johan Thunholm.

Volumproduktion tredje kvartalet 2021
Azelio har cirka 150 medarbetare med huvudkontor i Göteborg och produktion i Benders lokaler i Uddevalla. Företaget har flera testanläggningar på olika platser i världen och avsikten är att volymproduktion ska komma igång under tredje kvartalet 2021. Samarbetsavtalet med Stena Aluminium beskrivs som ett led i Azelios förberedelser för denna volymproduktion.
---