söndag 30 augusti 2020

Världskänd fågelskildrare till Bohusläns museum

Målning av två fåglar på stenar i vattnet
Lars Jonsson - "Kuling, soldis" /

Lars Jonsson, en av världens främsta företrädare inom naturmåleri, ställer ut på Bohusläns museum. 3 oktober invigs "Målningar och studier" med målningar i olja och akvarell från 1990-talet fram till idag.

- Det finns så mycket att upptäcka med fåglar, säger Lars Jonsson i ett pressmeddelande:
- För mig är fåglar alltid enskilda individer. Var och en kan ha en egen personlighet och jag strävar efter att hitta deras ansiktsuttryck, att förmedla något hos fågeln som vi kan relatera till.

Hedersdoktor
Lars Jonsson är konstnär, författare och ornitolog och sedan 2002 hedersdoktor vid historisk-filosofiska fakulteten på Uppsala universitet. Han har ägnat sitt liv åt att studera, måla och skriva om fåglar. Som 15-åring fick han göra sin första utställning på Naturhistoriska riksmuseet.

Det stora genombrottet kom i samband med utgivningen av fälthandböckerna Fåglar i naturen, som gavs ut i fem volymer 1976 – 1980. Böckerna slogs sedan samman och omarbetades till standardverket Fåglar i Europa 1992.

Han har ställt ut på många gallerier och museer i Sverige och utomlands, bland annat Waldemarsudde 2002 och 2012, och Millesgården 2017, berättar Bohusläns museum i presentationen av utställningen, som pågår till 10 januari 2021.

Målning av fågel vid skogsbäck
Lars Jonsson - "Skogens väsen"
---