fredag 24 juli 2020

Överfullt i Uddevalla - tillfälligt häkte öppnas i Vänersborg

Häktesvakt som låser eller låser upp en häktesdörr.
Bild (ej från Uddevalla): Kriminalvården /

Uppdaterad 31 juli /
Ett tillfälligt häkte med tio platser ska öppnas i Vänersborg. Anledningen är att Fyrbodals enda häkte i Uddevalla polishus inte räcker till.

Det nya häktet ska inhysas i arresten i polishuset i Vänersborg.

Häktet i Uddevalla har 44 platser men är ofta fullt och mer därtill. Nyligen noterades 48 intagna vilket leder till att häktade kan behöva dela häktescell eller bo i besöksrum.

"Inte hållbart"
- Det är inte hållbart att arbeta under sådana omständigheter under längre tid, säger Mohamad  Mehanna, chef för Kriminalvården i området, till P4 Väst.
Han säger att de nya platserna i Vänersborg kommer att underlätta något, men att det bara är en tillfällig lösning.
- Vi arbetar långsiktigt och det här är inte optimalt på något sätt, säger han till TT/Ela.

I en annan intervju med samma tidning säger han att arbetet görs i höst och uppskattar att det blir klart  till årsskiftet:
- Först måste rummen anpassas efter kriminalvårdens riktlinjer och utifrån häktningslagen. De nya platserna kommer underlätta för hela västra regionen.

Problem i hela landet
Överbeläggning på häkten är ett problem i hela landet och i februari beslutade Kriminalvården att öppna ett större antal nya platser på anstalter och häkten. I juni beslutades om ytterligare ett 60-tal nya platser, däribland de tio tillfälliga i Vänersborg.
---