söndag 14 juni 2020

På krigsstigen mot överhyror - 46 hyresgäster har fått pengar tillbaka

Bild framifrån på Hyresgästföreningens förhandlare  Håkan Skött och Ludvig Möller.
Håkan Skött och Ludvig Möller, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Foto: Nils-Olof Larsson/Hyresgästföreningen

Sedan 2018 har Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg i en särskild insats hjälpt 46 hyresgäster att sänka sin hyra och få tillbaka pengar. I Uddevalla fick en hyresgäst förra året tillbaka 11 237 kronor.

I Trollhättan har en hyresgäst fått tillbaka 3 910 kronor i år, och i Strömstad fick två hyresgäster tillsammans tillbaka 91 510 kronor under åren 2018-2019, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Hyran ska vara skälig
Enligt lagen ska hyran vara skälig. Det innebär att den ska vara jämförbar med förhandlade hyror för likvärdiga lägenheter på orten. Enligt Hyresgästföreningen har det blivit vanligare att hyresvärdar tar ut för hög hyra, så kallad överhyra. För att svara upp mot det har föreningen tillsatt extra resurser och gått på krigsstigen mot överhyror.

Okunskap men även medvetna fel
Anledningen till att hyresvärdar tar ut överhyror kan variera, alltifrån okunskap om att det finns förhandlade avtal till medveten fel information till hyresgästen. 
- Från vår erfarenhet är det främst när man hyr av en privat fastighetsägare man bör vara på sin vakt. Vi har inga ärenden som gäller kommunala, allmännyttiga, bostadsbolag, säger förhandlare Ludvig Möller.

Sänkt hyra och återbetalning
Sammanlagt har 46 hyresgäster i BohusÄlvsborg-Skaraborg sedan 2018 fått hjälp att sänka sin hyra och dessutom få tillbaka 1 076 527 kronor. Beloppen baseras på skillnaden mellan förhandlad hyra och den hyra som de betalat in. Storleken på återbetalningarna varierar mellan 940 och 87 837 kronor.
---