onsdag 13 maj 2020

Poet och aktivist får årets Antigonepris

(Foto: Stefan Johansson/Ljungskile folkhögskola)

28-åriga kulturarrangören, poeten och aktivisten Denise Olsson Bergqvist från Uddevalla får 2020 års Antigonepris som delas ut av Ljungskile folkhögskola. Hon får det bland annat för sitt engagemang i Uddevalla Pride och manifestationen Rättslösa.

- Det är verkligen en ära att kunna stå här och jag är så tacksam och rörd. Att kämpa för mänskliga rättigheter - som ska vara självklarheter - är inte lätt, och jag vet hur mycket hat aktivister möter, jag möter det själv, sa Denise Olsson Bergqvist i sitt tacktal.

Juryns motivering:
"Alla människors lika värde och rättigheter är en grundbult i ett demokratiskt samhälle. Ofta har dessa rättigheter erövrats efter en lång och hård kamp. Det gäller inte minst kvinnor och HBTQ-personer. Nu ifrågasätter nykonservativa grupper de landvinningar som feminister och HBTQ-personer gjort de senaste decennierna. Därför är det viktigt att i tid lyfta fram goda exempel på personer som står upp för allas rätt att vara sig själv. 
Denise Olsson Bergkvist är just en sådan person. Genom bland annat sitt engagemang i Uddevalla Pride och som initiativtagare till manifestationen Rättslösa, för sexualbrottsoffer i Uddevalla, står hon upp för utsatta grupper i samhället, trots hot och hat på nätet.”

Tavla och symbolisk penningsumma
Antigonepriset har delats ut sedan 2008, och uppmärksammar personer som visat civilkurage. 2020 års pris är en tavla målad av Simon Björkman som är elev vid Ljungskile folkhögskola. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone hade premiär. I år innebär det 2 462 kronor.