tisdag 21 januari 2020

Julia reser till Tanzania med tusentals par glasögon

Optiker Julia Sandberg är en av volontärerna som åker till Tanzania med de insamlade glasögonen.
Bilder: Specsavers

(Uppdaterad 25 februari)
I slutet av januari åker Lysekilsbon Julia Sandberg, optiker på Torp köpcentrum, till Tanzania för att vara med och dela ut glasögon till behövande.

- Det är väldigt ovanligt med glasögon i Tanzania, det är en sorts statussymbol då inte alla har råd. Jag hoppas att vi kan nå ut till de i lokalbefolkningen som verkligen behöver vår hjälp och att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger hon i ett pressmeddelande.

Insamling hos kunderna
Det är glasögonkedjan Specsavers kunder som lämnat in tusentals par glasögon som nu får nya ägare i Tanzania.
Julia berättar att det lokala engagemanget för projektet har varit stort:
- Vi får in glasögon under hela året. Det är många som tycker att det är ett bra projekt och vill hjälpa till. Oftast är det äldre personer som skänker sina glasögon, men det händer också att barn och ungdomar kommer förbi butiken med sina gamla bågar. Jag tror att många tycker att det är roligt att deras glasögon kan komma till nytta för någon annan.

Tar med mamma Lill-Babs glasögon
Med på årets resa för att dela ut glasögonen är också projektets ambassadör, hälsoprofilen Malin Berghagen, som tar med sig ett par glasögon som tillhörde mamma Lill-Babs.
- Det känns bra att ha med sig mammas gamla glasögon och veta att någon kommer få glädje av dem. Det tror jag hon hade tyckt om, säger Malin Berghagen.
Sedan starten 2013 har de nordiska Specsaverbolagen genomfört 54 så kallade "Eye Camps" och hjälpt över 50 000 människor i Tanzania att få glasögon.
---