torsdag 12 april 2018

Borås får låna "Vadande flickan"

Foto: Jörgen Andersson

(Uppdaterad 17 maj)
Uddevalla lånar ut statyn "Vadande flickan" i Sörkälleparken till Borås stad. I gengäld får Uddevalla låna den moderna skulpturen "Octopus" av konstnären Ulf Rollof.
Utbytet är en del av ett sidoprojekt till Borås internationella skulpturbiennal.

"Octopus" av Ulf Rollof. Courtesy: Borås Konstmuseum

Borås lånar ut moderna utomhusskulpturer till Ulricehamn, Skövde och Uddevalla under årets skulpturbiennal. Samtidigt får Borås låna verk av dessa städer till biennalen.
Uddevalla får låna Ulf Rollofs fyra meter höga skulptur Octopus (2001) som till vardags står på Hässleholmen i Borås, berättar Borås Tidning. Under förra biennalen för två år sedan var Octopus utlånat till Ulricehamn.

Stått i parken sedan 1940-talet
Från Uddevalla får Borås låna skulpturen Vadande flicka av den finske skulptören Matti Haupt. Statyn har stått i parken sedan 1940-talet och donerades av Gustaf Thordén. Just nu står hon torrskodd och provisoriskt i fontänen efter att i mars förra året ha rammats av en bilist.

Octopus ska stå vid museet
Under tiden som Vadande flicka är utlånad till Borås blir hennes plats i Sörkälleparken tom. Octopus kommer att placeras intill Bohusläns museum, där den kan beskådas under sommaren fram till slutet av september, skriver Uddevalla kommun på sin webbplats.

"Blir en besöksanledning till Uddevalla"
- Vi är väldigt glada över att få hit verket Octopus. Skulpturen är stor, den är lite apart, rymmer många dimensioner och väcker funderingar. Ulf Rollof är en känd och uppskattad konstnär, att ha hans konstverk här blir en besöksanledning till Uddevalla, säger Maria Carlgren, enhetschef avdelningen kultur.

"Bra att människor reagerar"
- Skulpturen Octopus har en historia av att människor reagerar på den. Det tycker vi är bra, den är uttrycksfull och det får gärna bli samtal kring offentlig konst och hur vi upplever det vi ser omkring oss. Konsten i den offentliga miljön kan tillföra så mycket mer än bara svaret på frågan om det är vackert eller inte. Att vi berörs och tänker nya tankar när vi rör oss i gatumiljön gör staden rikare, säger Carl Casimir, kommunantikvarie.
Octopus anländer till Uddevalla den 24 april och invigs officiellt av kultur- och fritidsnämndens ordförande Annelie Högberg under valborgsmässofirandet vid Bohusläns museum som inleds klockan 18.00 måndag 30 april.

Flera nakna kvinnoskulpturer
I Borås ska de inlånade verken från Skövde och Uddevalla under Skulpturbiennalen ingå i en installation av nakna kvinnoskulpturer av äldre snitt i Stadsparken.
Carl Casimir tycker att Borås tar ett intressant grepp:
- Det är spännande därför att man får ett bra fokus på genusförhållandena i gammal konst. Jag har själv ordnat konstvandringar med genusperspektiv i Uddevalla, vilket har varit väldigt populärt och lett till intressanta diskussioner, säger han till Borås Tidning.

Pågår hela sommaren
Borås internationella skulpturbiennal invigs den 26 maj och pågår hela sommaren.
---

27 juli 2023: