tisdag 25 juli 2023

Waldemarsudde lånar in från Uddevalla

9 september öppnar en stor utställning med verk av Ernst Josephson (1851–1906) på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Två av verken lånas in från Bohusläns museum, efter godkännande av kultur- och fritidsnämnden.

Konstverk infällda i slottsbild
Slottsbyggnaden på Prins Eugens Waldemarsudde. I de övre planen (ateljé- och mellanvåning) visas tillfälliga utställningar.
Foto slott: Prins Eugens WaldemarsuddeKjell Renblad
Bilder konstverk: Bohusläns museum - Digitalt museum,  CC BY-NC-ND 4.0

Det handlar om verken "Ett resande teatersällskap" och "Nymf och faun" som finns i Johnsonsamlingen på Bohusläns museum.

John Johnson (1861 - 1951) var en förmögen affärsman och konstälskare född och uppvuxen i Bohuslän och som testamenterade sin samling till Uddevalla stad.

- Johnsonsamlingen är den mest eftertraktade samlingen hos oss och efterfrågas i både nationella och internationella utställningar, har museichefen Annette Prior tidigare berättat för Bohusläningen.

Nyskapande och oppositionell
Ernst Josephson var  under sin levnad en av Sveriges mest nyskapande konstnärer som tidigt opponerade sig mot den akademiska traditionen, skriver Prins Eugens Waldemarsudde i ett pressmeddelande.

"Ett resande teatersällskap", Ernst Josephson
Bild: Bohusläns museum - Digitalt museumCC BY-NC-ND 4.0

Utställningen "Ernst Josephson - konst, poesi och musik" visas 9 september 2023 - 11 februari 2024. 

I utställningen presenteras Josephsons mångfacetterade skapande utifrån ett helhetsperspektiv. Det blir den första större monografiska presentationen av konstnärens verk på över tjugo år och lyfter fram hans måleri, teckningskonst, poesi och musik.

Waldemarsuddes egen samling av Josephsonverk kommer att vara basen i utställningen, och kompletteras med inlån från konstinstitutioner och privata långivare.

"Nymf och faun", Ernst Josephson
Bild: Bohusläns museum - Digitalt museum, CC BY-NC-ND 4.0
---