måndag 12 mars 2018

Polischef får årets Antigonepris

Bild: Ljungskile folkhögskola

Polisområdeschefen för Älvsborg Lena Matthijs får årets Antigonepris som delas ut av Ljungskile folkhögskola. Hon får det för ett uppmärksammat Facebookinlägg förra året då hon uttryckte skam över ett utvisningsbeslut av en etiopisk flicka.

Antigonepriset har delats ut sedan 2008 och uppmärksammar personer som visat civilkurage.

Ur juryns motivering:
"Lena Matthijs har i efterhand fått stöd av många kollegor inom poliskåren. Hennes agerande visar ändå på stort civilkurage, genom att hon i egenskap av hög polischef tagit så tydlig ställning i en kontroversiell fråga. Inte minst sänder det en signal till ensamkommande asylsökande, att även inom Sveriges polisväsende finns det personer som förmår ta in och värdera mänskligt lidande. Med detta pris vill vi lyfta fram humanismen och omtanken i en tid av politisk snålblåst".

Konstverk och 2 460 kronor i pris
Priset delas ut måndag den 14 maj kl. 11.30 på Ljungskile folkhögskola, i en ceremoni som är öppen för allmänheten, skriver folkhögskolan i ett pressmeddelande.
Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2 460 kronor.