fredag 3 november 2017

Gamla glas kan göra ny nytta

Kristin, optikerassistent på Synoptik i Uddevalla. Bild: Synoptik

Synoptik i Uddevalla har nu startat den lokala insamlingen av glasögon till sin biståndsorganisation Optiker utan gränser. I mars åker organisationen till Peru för att hjälpa barn och vuxna att se bättre.

- Våra kunder är fantastiska i sitt engagemang. Varje år har de kommit till butiken med glasögon som de själva eller någon anhörig inte längre använder. Många har dessutom flera par med sig. Nu ber vi om er hjälp igen. Glasögon som ni inte längre använder kan bli till ovärderlig hjälp för barn och vuxna i Peru, säger Viktoria Blickfeldt, butikschef på Synoptik i Uddevalla i ett pressmeddelande.

Nio miljoner glasögon
Enligt Stora Synundersökningen 2017 har sju av tio svenska glasögonbärare minst ett par glasögon som de inte längre använder. Det betyder att uppskattningsvis nio miljoner glasögon skulle kunna hjälpa medmänniskor till ett liv utan synfel.
Optiker utan gränser har tidigare gjort sju resor till bland annat Bolivia, Nicaragua och Guatemala.  Sammanlagt har över 21 000 människor fått hjälp med synundersökningar och glasögon.
16-åriga Nayele får glasögon av Lizzy Kaill från Optiker utan gränsers resa till Peru 2017. Bild: Synoptik
---