torsdag 29 juni 2017

NU-läkare får Läkaresällskapets Jubileumspris

Foto: Anette Juhlin
Diabetesforskaren och överläkaren vid NU-sjukvården Marcus Lind får Svenska Läkaresällskapets Jubileumspris på 150 000 kronor. Han får det för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes i syfte att förbättra behandlingarna för dessa sjukdomar.

Marcus Lind har utfört nationella och internationella epidemiologiska studier i världsklass för att bättre förstå prognosen vid typ 1- och typ 2-diabetes och hur sjukdomarna bör behandlas för att minska risken för organskador och uppnå normal livslängd, skriver Läkaresällskapet i ett pressmeddelande.
Marcus Lind är lektor och docent i Diabetologi, Göteborgs Universitet, samt överläkare i Diabetologi, NU-sjukvården, Uddevalla. Hans studier har under de senaste åren publicerats i samtliga av världens ledande kliniska vetenskapliga tidskrifter.

"Känner mig mycket hedrad"
- Jag är oerhört glad och känner mig mycket hedrad att få ta emot detta fina pris. Det känns mycket unikt då det går till en pristagare inom hela det medicinska området och det finns så många discipliner. Jag känner mig oerhört stimulerad för framtida forskningsprojekt. Priset är mycket anrikt med dess långa tradition ända sedan 1800-talet. Jag hoppas det kommer ge spin-off-effekter inom diabetesvården och diabetesforskningen, säger Marcus Lind.
Priset kommer att delas ut vid Läkaresällskapets Årshögtid den 14 november 2017.
---