fredag 16 juni 2017

Uddevalla får speciellt förhörsrum för barn

Foto: Blake Campbell/Freeimages.comEtt barnförhörsrum inrättas i Uddevalla från 1 oktober. Tillsammans med ett nytt i Åmål och ett som tidigare finns i Trollhättan bildar de tillsammans Barnahus Fyrbodal.

Barn som utsatts för brott behöver tas omhand med omsorg. Till Barnahus kommer barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för misshandel, sexuella övergrepp, hedersrelaterad brottslighet eller människohandel med sexuellt syfte. På Barnahus kan barn i en och samma miljö träffa åklagare, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård, skriver Fyrbodals kommunalförbund på sin hemsida.

Barnahus i Trollhättan sedan 2007
Sedan 2007 finns ett Barnahus i Trollhättan som sedan tidigare samarbetar med Vänersborg, Lilla Edet och Färgelanda kommuner. Utökningen med Åmål och Uddevalla görs efter att polisen efterfrågat ett utökat samarbete med kommunerna i Västra Fyrbodals geografiska område.

Kan även användas för andra grupper
Förhörsrummen är anpassade för barn, men kan också fungera som förhörsrum för andra målgrupper som till exempel våldsutsatta kvinnor, ungdomar och funktionsnedsatta målsägare. Ny målgrupp är personer som har blivit utsatta för kvinnlig könsstympning, skriver kommunalförbundet.
---