måndag 7 mars 2016

Brottade ner bråkstake - prisas för civilkurage

(Uppdaterad 3 maj)
Yasin Missaoui brottade ner och höll fast en hotfull besökare på ett bibliotek fullt av barn. Nu belönas han för sitt civilkurage med årets Antigonepris från Ljungskile folkhögskola.

Bild: Ljungskile folkhögskola

Det var i oktober förra året som Yasin Missaoui ingrep när en besökare på Lundby bibliotek i Göteborg blev aggressiv och hotfull mot en bibliotekarie. Biblioteket var vid tillfället fullt av barn. Yasin, som själv var besökare, försökte lugna ner mannen och brottade sedan ner honom när han började bli våldsam  I närmare en halvtimme höll han mannen nere innan polisen till slut kunde ta över, berättar Ljungskile folkhögskola i ett pressmeddelande.

"Bra exempel på civilkurage i vardagen"
"Yasins rådiga ingripande är ett bra exempel på civilkurage i vardagen. Vi kan ha en uppfattning om vad som är rätt och riktigt att göra, men det är inte alltid som vi klarar av att förverkliga den. Vissa situationer kräver att vi på allvar går utanför vår komfortzon. Yasin Missaoui visar oss alla att det är möjligt", skriver juryn i sin motivering.

Konstverk och pengar
Priset delas ut måndagen den 2 maj kl 11.30 på Ljungskile folkhögskola. Det är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagaren får också ett  symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone hade premiär. I år innebär det 2 458 kronor.
Det är nionde gången i ordningen som Antigonepriset delas ut.
---
> Direktpress Göteborg: Yasin stoppade bråket på bibblan
3 maj:
> Ljungskile folkhögskola: Yasin Missaoui tog idag emot 2016 års Antigonepris (Publ 2 maj)
Skärmbild från DirektPress Göteborg