söndag 20 december 2015

Två åtalas för penningtvättbrott

Bild: TullverketTvå män i 30-årsåldern har åtalats vid Uddevalla tingsrätt misstänka för bland annat grovt penningtvättbrott.
De stoppades i november i Svinesund där tullen beslagtog 1 364 500 norska kronor.

Vid kontrollen upptäcktes i den norskregistrerade bilen en cabinväska i bilens baksäte. I väskan fanns 1 364 500 norska kronor, uppdelade i olika buntar.
Den ene mannen hävdar att han inte kände till väskan. Den andre mannen har gjort en del medgivanden men säger att han trodde att det rörde sig om en mindre mängd pengar.

Sätt att komma åt organiserad brottslighet
Lagstiftningen på området är ny och är utformad för att kunna tillämpas i liknande fall. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att komma åt organiserad brottslighet att angripa just penningflöden. I det här fallet är det viktigt att de beslagtagna pengarna, som jag hävdar härrör från brottslig verksamhet, inte kommer ut i den verksamheten igen, säger Petter Lundgren, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla, i ett pressmeddelande.
Vid en fällande dom kommer pengarna att förverkas, det vill säga tillfalla staten.

Gräns för kontanter
Det finns en gräns för hur mycket kontanter som får föras in i eller ut ur EU utan att anmäla detta. Vill man föra med sig 10 000 euro eller mer – eller motsvarande belopp i andra valutor, värdepapper eller dylikt – ska det anmälas till Tullverket i förväg.

Källa:
> Tullverket: Tullverket beslagtog 1,3 miljoner norska kronor
Bild: Tullverket