lördag 23 maj 2015

Försvarsmuseets nattvardsserviser var värda 1,5 miljon

I fredags var Antikrundans Bo Knutsson på plats på Bohusläns försvarsmuseum i Uddevalla för att värdera tre nattvardsserviser i silver, ett arvegods från I 17. Värdet visade sig vara mellan 1,3 och 1,5 miljon!

– Vi förstod att de var värdefulla men inte hur värdefulla, säger utställningsformgivare Marie Erbéus till Bohusläningen.
Det var inför firandet av 6 juni som museet beslöt att ha smygpremiär på en del av museets nya basutställning, inklusive de tre nattvardsserviserna som plockats fram ur gömmorna.
Museet har tre kompletta uppsättningar med nattvardskalk, karaff för vinet, en oblatask och oblatfat. Man kan utläsa att de är tillverkade 1701 i Göteborg av två olika mästare.
Två av uppsättningarna är skänkta till livregementet av riksänkedrottning Hedvig Eleonora, hustru till Karl X och farmor till Karl XII.
– Originalfodralen gör att det bli dubbelt så häftigt, säger Bo Knutsson till Bohusläningen, och förklarar att nattvardssilvret var otroligt viktigt inför strid.
Innan invigningen av utställningen ska en konservator nu putsa kalkarna och de ska ställas in i en specialbeställd okrosssbar klimatmonter.

Källa:
> Bohusläningen - läs artikel