fredag 28 juni 2024

Skimmade kunders kort och tankade diesel för halv miljon

Uppdaterad 6 juli /
En man i 40-årsåldern åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att ha monterat så kallad skimningsutrustning och kameror vid kortläsare på tankautomater vid flera Circle K-stationer, bland annat i Strömstad. Med de stulna koderna och falsktillverkade kort tankade mannen sedan diesel för mer än en halv miljon kronor.

""
Bild: Circle K

De många åkerier och andra företag vars kontouppgifter mannen stulit och använt för att tanka dieseln är hemmahörande i stora delar av landet, bland annat i Uddevalla. Ljungskile och Dingle.

Den ekonomiska skadan av det hela står dock Circle K Sverige AB för, och företaget yrkar ersättning från den åtalade mannen motsvarande värdet av den tankade dieseln.

Bedrägeri och falsk urkund
Skimningsutrustning och kameror monterades i februari vid Circle K-stationer i Götene och Strömstad, och i mars i Bollebygd. Mannen åtalas för bedrägeri, brukande av falsk urkund och grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund.

Han åtalas även för förberedelser till grov urkundsförfalskning efter att ha monterat sin utrustning vid fler stationer och vid fler tillfällen under mars och april, men där vidare brott inte fullbordades eftersom mannen avslöjades och stoppades.

Häktades i april
Mannen anhölls 22 april och har suttit häktad sedan 26 april. Han är utländsk medborgare och saknar fast adress i Sverige. I sitt åtal yrkar åklagaren att han ska utvisas ur landet och inte få komma tillbaka på tio år.

Den åtalade mannan har i förhör erkänt. I åklagarens bevisning ingår även bland annat övervakningsbilder från bensinstationerna.

"Organiserad brottslighet"
Chefsåklagare Per-Erik Rinsell säger till Bohusläningen att det är tydligt att det handlar om organiserad brottslighet, men att någon huvudman inte har kunnat spåras. Åklagaren kommer att yrka på fängelse i minst 1,5 år.
---