onsdag 1 maj 2024

Gödning från väst får spridning i hela landet

Kungshamnsföretaget Renahavs unika biogödsel har hittills bara sålts i lokala butiker och pumpstationer, men nu sprids den till konsumenter i hela landet. Detta sedan kedjan Blomsterlandet tagit in den i sitt sortiment.

Dunk med växtnäring på klippa med hav bakom
Bild: Blomsterlandet

Produkten saluförs under namnet Mäster Bengts växtnäring och har varit tillgänglig mot konsument sedan 2021, men fram till nu bara mycket lokalt.

Avfall som en tillgång
Biogödslet från Renahavs renings- och biogasanläggning i Kungshamn framställs av restprodukter från den lokala fiskberedningsindustrin och källsorterat matavfall från Göteborgsområdet.

"Förutom att vara en effektiv växtnäring är Mäster Bengt också exempel på cirkulär produktutveckling där man sett avfallet från fiskberedningsindustrin som en tillgång. Resterna rötas och fungerar som bas till gödningen. Dessutom alstrar själva rötningsprocessen energi som ger värme och elektricitet",  skriver Blomsterlandet i ett pressmeddelande.

Flera utmärkelser
Renahav hur fått flera olika utmärkelser under åren, bland annat SEB:s pris The Next Awards 2023 inom kategorin Transformation, som delas ut till entreprenörer för cirkulär innovation. Företagarna utsågs även till Årets företagare 2022 i Sotenäs kommun.

Fortsatt utveckling av produkten
Växtnäringen från Renahav säljs i dunk om 2,5 liter koncentrat som späds till 100 liter näringslösning.

Företaget jobbar på att göra den än mer mer koncentrerad för att på så vis kunna minska transporterna, berättar Blomsterlandet. Likaså arbetar man på att sänka salthalten något - det kan bli ett problem med anrikning av salter om man intensivodlar och gödslar år efter år i samma jord i till exempel en pallkrage. En dunk av återvunnen plast står också på utvecklingslistan.